12 неща които се случват с тялото ти когато спреш да пушиш

Голяма част, ако  не и всички в днешно време знаем, колко вредни са цигарите. Въпреки това според докладите в ЕС България оглавява списъка с над 38% от населението които пушат. Всеки трети българин пали цигара всекидневно. Тревожен е факта, че над 30% от 15 годишните момичета са пушачи което ни прави абсолютен рекордьор в Европейския съюз.

Най-висок процент при пушачите има в следните области: хора в неравностойно положение, хора със занижен стандарт и ниско образование и хората оплакващи се от стрес и психически заболявания.
Пушенето на цигари сред възрастните има тенденция да бъде по-високо в следните ситуации: държави с по-ниски доходи, мъже, хора без гимназиална диплома, или, хора които живеят в бедност, или са инвалиди, и тези, които съобщават, че имат сериозни психологически проблеми ,
Тютюнопушенето може да причини сериозни здравословни усложнения. Обикновено с всяка една цигара човек вдишва над 5000 химикали. Ето само някои от многото заболявания и рискове, които идват с тютюнопушенето:
Според Международната здравна организация:
Тютюнопушенето причинява повече смъртни случаи годишно, отколкото следните причини взети заедно:
1. Човешки имунодефицитен вирус (ХИВ)
2. Незаконна употреба на наркотици
3. Употреба на алкохол
4. Травми на моторни превозни средства
5. Инциденти, свързани с огнестрелно оръжие

Над 10 пъти повече граждани на САЩ са умрели преждевременно от пушенето на цигари, отколкото тези, които са загинали във всички войни, водени от САЩ заедно.

Тютюнопушенето причинява около 90% от всички смъртни случаи от рак на белия дроб. Ракът на белия дроб причинява повече смъртни случаи при жените, отколкото ракът на гърдата всяка година.
Тютюнопушенето причинява около 80% от всички смъртни случаи от хронична белодробна болест .
Пушенето на цигари увеличава риска от смъртност за всички причини  и при мъжете, и при жените.
Прогнозите показват, че тютюнопушенето увеличава риска:
– При коронарна болест на сърцето от 2 до 4 пъти
– При удар от 2 до 4 пъти
– От мъжете, развиващи рак на белия дроб, 25 пъти
– От жените, развиващи рак на белия дроб, 25,7 пъти

Цигарите може временно да облекчават стреса, но отрицателните ефекти върху вашето здраве просто не си струват. В тази статия ще разгледаме как тялото ви, се пречиства и лекува само, когато се откажете от тютюнопушенето и какви други здравословни навици можете да развиете, за да освободите от стреса (главната причина за всички болести).
Ето 12 начина, показващи как тялото ви се лекува, когато прекратите пушенето:
„Всяка година в САЩ повече от 480 000 души умират от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, което го прави водеща причина за предотвратима смърт в тази страна.“
1.Нивото на кислорода в тялото ви се връща в нормално състояние.
Пушенето на цигари изисква да вдишвате въглероден оксид, който изпреварва нивата на кислород в тялото. Хората, които пушат по кутия на ден, имат 3-6% въглероден оксид в кръвта си, при нормални нива са  1%. При наличие на по-високи нива на въглероден оксид, тялото ви трябва да работи по-усилено, за да разпределя кислород до органите си.
Нивата на кислорода обаче се връщат в норма обратно в рамките на 8 часа след отказването. С други думи, тялото ви най-накрая получава шанс да се освободи от въглеродния окис.
2. Когато прекратите пушенето, можете да усещате и възприемате по-добре.
След като се откажете, сетивата ви за миризма и вкус ще се върнат към нормалното си състояние, след не повече от 48 часа. Пристрастяващите вещества в цигарите притъпяват сетивата ви. Поради тази причина, когато тялото ви се изчисти от тях , то ще започне да функционира правилно отново. Това означава, че храните ще имат по-добър вкус и любимата ви свещ или тамян отново ще миришат, както и детството ви.
3. Циркулацията ви се подобрява.
Кръвообращението се подобрява само за 20 минути след отказването. Това ще ви помогне да намалите риска от сърдечен удар, инсулт или рак, тъй като кръвта отново ще потече към сърцето и другите органи.
4. Ще имате по-малко пристъпи на кашлица и инфекции.
Пушенето силно дразни лигавицата на белите дробове. Увеличава риска от инфекции, защото понижава имунната система. Тютюнопушенето всеки ден води и до възпаление на белите дробове, което ограничава преминаването на въздуха и затруднява дишането. В белите ви дробове има малки въздушни торбички или алвеоли, които помагат за разпределението на кислорода. Пушенето унищожава тези въздушни торбички, като потенциално причинява трайни увреждания на белите дробове. Така че, веднага щом спрете да пушите вие помагате  на белите дробове да се върнат към нормалното си състояние.
Пушенето също парализира и дори убива ресничките – малки косъмчета във вашите дихателни пътища. Тези косми помагат за изчистване на слуз и мръсотия, за да могат белите ви дробове да функционират правилно. Когато прекратите пушенето, космите ще се възродят и ще направят дробовете ви по-здрави и чисти.
5. Ще имате повече енергия.
Само броени часове след отказването ще забележите, че нивата на енергия значително се увеличават. Вашият интерес към други дейности вероятно също, ще се увеличи. Много хора се обръщат към упражненията като начин за облекчаване на стреса, вместо да пушат, защото при физическите упражнения, се освобождават собствените ни хормони като ендорфини, серотонин и окситоцин, които ще ви накарат да се почувствате великолепно.
6. Сърцето ви ще стане по-здраво.
След 5-10 години рискът ви от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар и инсулт става равен на този на непушач. Въпреки че отнема известно време, за да се излекува, колкото по-бързо се откажете, толкова по-бързо тялото ви може да започне лечебния процес.
7. Дишането ви значително ще се подобри.
Тъй като няма да имате въглероден оксид в тялото си, изсмукващ кислорода, ще ви бъде много по-лесно да дишате дълбоко. Дишанията ви няма да изглеждат плитки. Само след три месеца капацитетът на белите дробове се повишава с до 39%, повече от както пушихте.
8. Рискът от рак намалява значително.
След пет години рискът от рак на стомаха, устата, гърлото, хранопровода и белия дроб намалява с 50%.
9. Имунната ви система ще се подобри.
Телата ни са много адаптивни, така че когато спрем да поглъщаме токсини, те могат да започнат да се лекуват доста бързо. Елиминирайки излагането на хиляди химикали, имунната система най-накрая получава шанса да направи това, което е предназначено да направи – да защити тялото си от вреда и да ви поддържа здрави.
10. Дъхът ви ще мирише по-добре.
Според проучване в Journal of Natural Science Biological Medicine лошият дъх е често срещан сред пушачите. Цигарите изсушават устата и гърлото, което прави перфектното място за размножаване на гадни бактерии. Отказът от тютюнопушенето увеличава производството на слюнка, което ще подобри дъхът ви.
11. Ще усетите яснотата.
При непрекъснато изпомпване на химикали в тялото ви, мозъкът ви губи кислород, което може да доведе до мъгливо усещане в мозъка. Когато най-после зарежете цигарите, ще забележите, че мозъкът ви е някакси много по-остър. Ще се окажете по-способни да изпълнявате задачи. Ще имате и по-балансирано психическо състояние, тъй като повече няма да се налага да се справяте със зависимостта към даденото вещество.
12. Косата ви ще започне да расте отново.
Пушачите са склонни да имат нездрава коса. Според проучване в списанието Dermatology, пушенето на цигари може да доведе до загуба на коса. Когато обаче се откажете, клетките ви започват да лекуват. Това ще позволи на косата ви да расте много по-пълна и по-гъста.

И това са само малка част от ползите….

Ето и няколко начина, за справяне със стреса, различни от тютюнопушенето.
Пушенето на цигари може да ви помогне да се справите със стреса в краткосрочен план, но дългосрочните ефекти върху здравето, може да ви струват много скъпо.
Ще ви трябват и дейности, които да изместят фокуса и вниманието ви, за да нямате толкова време да мислите колко, ще ви липсва тютюнопушенето. Ако имате нужда от някои начини да се справите със стреса, ето няколко здравословни варианта:

Упражнение. Редица проучвания показат, че дори упражненията с умерена интензивност спомагат за ограничаване на симптомите за мисълта и желанието за никотин. Упражненията служат и като главно средство за облекчаване и разсейване на стреса. Така че, ако ви се прииска  да запалите, вместо това отидете да се раздвижите. След като направите това в продължение на седмица или повече, ще започнете да формирате по-добри навици, които ще ви помогнат да се справите с тегленията на старите мисли.

Говорете с приятели и семейство. Обърнете внимание на комуникацията и поддръжката на близки и приятни хора за вас които не пушат, особено когато чувствате, че не можете да се справите. Те ще ви помогнат да останете в правия път и ще ви насърчат да продължите, дори и да  чувствате невъзможност в това време. Положителните асоциации могат да ви помогнат да попълните тази празнота в живота си и да откриете нова дори неподозирана радост от това да живеете без цигарата.

Опитайте нещо ново. Ще спестите много време и пари, когато се откажете от навика да пушите, така че сега ще имате повече свобода да пробвате нови неща. Използвайте парите, за да следвате желана ваша страст, като например скално катерене или готварски клас. По този начин ще имате къде да насочите енергията си. Това също ще ви даде тласък на увереността и ново умение под колана си.

Създавайте рутина. Свободното време само ще ви насърчи да се задържате над факта, че ви липсва тютюнопушене. Опитайте се ежедневието ви да е изпълнено с неща, които ви харесват, за да не се изкушите да върнете назад.

Обградете се с позитивни хора. Хората в нашия живот могат или да ни насочат към ставане на по-добър човек, или да ни накарат да се отклоним от нашите цели. Уверете се, че хората, с които се заобикаляте, имат най-добрите интереси, а не завличащи навици.

Поставяйте си цели. Постигането на цели, ще ви помогне да поддържате ума си зает и ще ви даде нещо, с което да работите, което ще ви помогне да оставите тютюнопушенето завинаги.
За повече полезни тактики и стратегии вземете книгата „Анатмомия на зависимостите“ или Видео програмата Кажи НЕ

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *