Топ 12 причини, защо изкачвам по един връх седмично

Когато човек покорява някой връх, той не покорява върха, той покорява себе си.

Защо пиша тези редове ? Защото смятам че упражнението изкачване на върхове е върховното упражнение оказващо значение за личностното усъвършенстване, израстване и оставяне на лошите навици . И смятам, че примерът е най силната форма на въздействие. С примера си и споделените ползи се надявам да повлияя на теб, който четеш тези редове и да предприемеш своето изкачване и покоряване на най-важното същество, на човекът в огледалото.

Под изкачването на връх нямам предвид Еверест, или Монблан, но имам пред вид място в природата, което ще те предизвика. Може да е Черни връх, може да е Голо бърдо J. Може да е един същи, важното е, да е връх.

 1. Когато предприемеш изкачването, ти обикновено го правиш. Тоест когато изкачваш връх обикновено и в повечето случай ти успяваш. И да знам, че не е лесно, но също така знам , че следващите няколко дни се чувстваш чудесно. Изкачването на върхове тренира един от най-важните мускули, мускулът на нашата ВОЛЯ. Да точно така, ВОЛЯТА е мускул и тя се тренира. Всяка една цел която си поставим и в последствие изпълним изгражда нашата ВОЛЯ, себеуважение и УВЕРЕНОСТ. Ако се чудиш кое е упражнението което ще ти помогне да заздравиш и изградиш своята ВОЛЯ, това е поставянето на цел и постигането й.
 2. Когато си сред природата и се движиш активно, ти рестартираш всичките си системи, така че да прекъснеш веригата на стреса. Разходката в планината рестартира нервната система и стимулира всички рецептори да заработят в твоя полза. Обоняние, слух, зрение, всичките ти възприятия работят в пълен капацитет и ти се чувстваш истински жив.

Когато сме в градската среда, ние буквално сме потопени в експлозия от звуци, и шумове. Нашето тяло се е адаптирало и някак си шумът спира да ни прави впечатление, но това не означава, че цялата тази шумотевица не ни се отразява негативно, защото макари да не си даваме сметка всеки звук е регистриран и влияе.

Когато си сред природата, ти можеш да чуеш тишината, ти рестартираш нервната си система, ти се възстановяваш.  

 1. Единственият начин да мислиш „извън кутията“, е като излезеш от кутията. Всички ние използваме всякакви кутийки. От кибритената кутийка до жилищната кутийка и накрая пак свършваме в кутийка. Да излезеш на открито, да изкачиш някой връх , не просто ще ти даде пространство, но и ще ти помогне да разбереш и поправиш ако е нужно твоята кутийка, твоето мислене. Знаеш, особено ако имаш собствен бизнес, има огромна разлика да работиш във бизнеса си и върху бизнеса си. Същото е и когато си в лабиринт, много по трудно ще откриеш правилния изход, когато си вътре, в сравнение с това да го гледаш от горе.
 2. Изкачването тренира едно от най-важните качества, които човек може да тренира и това е постоянството.
 3. Катеренето и физическата активност, на високо са изключително полезни за нашите червени кръвни телца, за нашия хемоглобин и съответно за индексът ни на усвояване на кислород. Поставен в среда с разреден кислород организмът ни е стимулиран да произвежда все повече и повече червени кръвни телца, които са в основата на нашето здраве.
 4. Изкачването на един връх седмично е уникално упражнение, защото то ни гарантира часове сред нашия източник, часове сред природата.
 5. Катеренето е предизвикателство, а предизвикателството е едно от най-полезните дейности. Когато човек инсталира навикът да се предизвиква, той се предпазва от една негативна черта в човешката природа, тази да приемаме постиженията си за даденост и да спираме да ги оценяваме с времето. Запомни, без предизвикателства няма подобрения.
 6. Когато изкачваш връх с някой човек, това обикновено заздравява връзката ви и ви сплотява. Ако искаш да подобриш взаимоотношенията си с любимия човек, това е упражнението за ВАС.
 7. Движението към върха раздвижва основните системи в организма ти. Освен кръвоносната и ЛИМФНАТА, също и твоята хормонална системи, напълно избухват и в резултат на това не просто постигаш успех, ти постигаш удовлетворение.
 8. Всеки изкачен връх, покачва твоята увереност и себеуважение. Без тях никой не би повярвал в теб и 
  всичко губи значението си. Обикновено дори самото изкачване да ми е трудно, дни след него, аз чувствам и изразявам ентусиазма и енергията придобити от върха. Всяка една твоя разходка, преход или катерене увеличава, не просто твоята енергия, но твоят енергиен резервоар.
 9. Упражнението изкачване на върхове тренира един от най-важните положителни човешки навици, а именно целеполагането. Имаш ли цел ,имаш и смисъл, а точно обратното е безразличието и скуката, които стимулират всички лоши навици и пороци.
 10. Когато си на високо сред природата сякаш очите, ушите, дробовете  ти се отварят, за всичко хубаво и красиво и то е безплатно. Използвай го. Изкачването засилва твоят оптимизъм.

Ще се радвам, ако в коментар споделиш, коя е твоята причина, да бъдеш на високо. И не забравяй, когато покориш някой връх, ти не покоряваш върха, ти покоряваш себе си.

Сподели тази статия, ако смяташ, че е полезна и помогни повече хора да излязат от кутийката.

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *