3 тактики как да помогнем на човека до нас да се отърве от цигарите или друг нежелан навик.

        3 тактики  как да помогнем на човека до нас да се отърве от цигарите или друг нежелан навик .

 

   Всички ние знаем колко трудно е да накараме някой да направи нещо когато не иска, и колко трудно е да му попречим когато иска. И всеки един от нас има някого, когото обича, някого когото иска да предпази, някого за когото го е грижа. Дали ще е детето ни, мъжа, или жената, или нашите родители, всички ние обичаме някой и всички ние сме обичани от някой. И обикновено сме склонни да критикуваме най-близките хора, тези за които истински ни пука. Но дали това е правилният подход ?

 

  1. Спрете да критикувате човекът на когото искате да помогнете. Критиката е най-неефективната форма за влияние и мотивация . Критиката кара отсрещната страна да се затвори и да заеме отбранителна позиция, дори да сте прави. Още повече в повечето случай когато човек е зависим, той осъзнава това и това да го укорим и нараним с думите ни има обратен ефект. Ако вие страдате и искате да се откажете от цигарите и някой постоянно ви дудне на главата, колко стрес и напрежение ще генерира цялото това нещо върху вас!? Вместо критики и теории човек се мотивира от примери и действия. И дори и да не пушите вие сте човек и със сигурност имате някакъв навик за подобряване. Покажете това с пример, бъдете това което искате да видите в другите.

 

  1. Ако искате да помогнете на някой, първото нещо е да се опитате да го разберете. Да стъпите в неговите обувки. Да научите през какво минава. Само тогава ще можете да изградите това доверие, което ще бъде и вашият канал на комуникация и мотивация с любимия ви човек.

 

  1. Бъдете силни и когато се налага оставете човека сам да си помогне, защото понякога това е единственият начин да се случат нещата. Понякога това да не пречим на някого е истинската помощ.

 

Спомням си годините, когато бях зависим от хероина и майка ми постоянно ми помагаше. В тези тежки времена, не само за мен, но и за всички наоколо, Тя беше правеше всичко, но въпреки това оправия нямаше. И така около 10 години. И знаете ли кога стане чудото ? Когато майка ми, която толкова много обичам, намери сили да ме остави, сам да се оправя. Моментът в който проумя, че грижата и за мен не ми помага с нищо, но напротив удължава страданието. Благодарен съм за този акт на смелост и воля, собствената ми майка най-накрая да се откаже от мен, за да мога да намеря тази вътрешна сила и да се освободя. И когато това стана, когато ударих дъното и пропаднах под него. Когато си дадох сметка и взех твърдото решение, че СТИГА ТОЛКОВА, тя отново беше там, чакайки ме да се върна. Свободен, силен и променен, намерил волята да бъда пример, а не предупреждение.

 

Ако искате да разберете повече, за това как да помогнете на човека който обичате :

„Анатомия на зависимостите“

И не на последно място, ако искате да помогнете на себе си, първо ще трябва да си зададете някои въпроси и да разберете най-важния човек, човекът в огледалото.

 

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *