7 причини защо обичам facebook и социалните мрежи

7 причини защо обичам facebook и социалните мрежи

Преди да започна с хвалебствията и благодарностите, искам да подчертая, че както всяко нещо, социалните мрежи имат и своите негативни страни, за които повечето хора често говорим и споменаваме в коментарите си. Въпросът е обаче, забелязваме ли позитивните и ако е така, възползваме ли се от тях ?

Както знаем, водата носи корабa, но също може и да го потопи. Огънят може да ни сгрее, но също може да ни изгори. За това, важното е да признаваме и опознаваме нещата и съответно да се ползваме от тях. Използвайте мрежата, но не позволявайте мрежата да ви използва.

 

  1. „Всеки човек, трябва да напише поне една книга или да си води дневник“ – думи на неизвестен мъдрец. И в тях е скритo дълбоко послание, защото когато човек пише, той не го прави в следствие на това, че е умен, но е умен вследствие на това, че пише. Както и човек не пее, защото е щастлив, но по-често е щастлив, защото пее. В този контекст, фейсбук дава индиректна възможност на всеки да напише своята книга и това да му помогне в собственото израстване.  
  2. Facebook дава възможност да оставим нещо след себе си. И колкото повече споделяш, толкова повече следи ще оставиш за своите близки. Замислете се за това, защото то е все още ново като явление и остава някак пренебрегвано. Замислете се, ако всичко това е съществувало и преди 100 или 200 години, каква ли щеше да е разликата …. ? Представете си какво щеше да е, ако имаше интернет по времето на Левски и Ботев.

 

 

  1. Човешкият капитал.

Има един капитал,който е по-важен от този в банковата сметка. И това е този в телефонния ни указател. Дали сте се замисляли ? И тук не говорим за използвачество, тук говорим за тези връзки, които изграждаме помежду си. В крайна сметка,ние сме много повече социални, отколкото индивидуални и ако си мислим, че парите отварят всички врати пред нас, то има едно нещо, което го прави по-добре и това са правилните хора. Дори и да не разполагам с пари, ако имам близки приятели като Арнолд или Скалата, дали безпаричието ще е голям проблем за мен ?

   Не подценявайте човешкият капитал, той е далеч по-важен от финансовия.

 

  1. Да скриеш лъжата става все по-трудно. Всеки може да грабне телефона и натискайки едно копче да стане репортер. А тези, които досега са били недосегаеми вследствие на недостига на информация, бързо могат да се разобличат.
  2. Социалните каузи . Знаете ли на колко малки деца и пораснали човеци е помогнал facebook в събирането на средства и помощи за тяхното оздравяване? Наскоро разбрах за случай, в който  за 48 часа са събрани над половин милион за дете с нужда от трансплантация на черен дроб. Не е ли удивително това ? 
  3. Имаш продукт, имаш идея ? Искаш да достигнеш до хората ? Предполагам се досещаш ? 

7.   7- мата нужда

Известни са десетки теории за главните човешки нужди. Някои от тях твърдят, че главното, от което имаме нужда е сигурност, други несигурност и нови неща. Трети любов , четвърти принос, пети растеж, шести значимост, но…… Има и една нужда, която остава сякаш незабелязана, а именно тя според мен е основната и най-важна за нас хората. Особено във времената на свръх информираност и свръх консуматорството. Сещате ли се коя е седмата нужда ?

Това е нуждата да споделяме, нуждата да се изразяваме, нуждата да даваме. В този свят, където взимаме все повече и повече, споделянето (даването) някак си остава пренебрегнато. А колко е важно то всъщност ?

  Може би сте чували колко важно е човек да не потъпква чувствата си и факта, че много от болестите идват точно заради неизразените чувства. Чувствата са енергия-те са като водата, но всички ние знаем какво се случва с водата, когато тя застои на едно място – става блато.

   Кои според вас са най-добрите ви приятели ? Да ,точно така- това са тези хора ,с които споделяте- колкото по-добре ви изслушва някой, толкова по-добър приятел ви е. И дори да не го осъзнаваме, подсъзнателно ние сме благодарни на хората, които ни позволяват да разтоварим и освободим емоциите си.

 

Сподели в коментарите си какви са добрите страни на мрежата за теб?   

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *