Позитивно срещу негативно мислене

Какво е според вас стандартното мислене на един пушач? В коя графа можем да го вместим?

В графата позитивно мислене, или точно обратното. Отговорът на тези питания е абсолютно категоричен. При хората които пушат , преобладава моделът на така нареченият, негативен начин на мислене – песимизмът. Разбира се всеки човек е различен и съотношенията + и – са различни.

Позитивно срещу негативно мислене 2

И ако сте пушачи и въпреки това можете да наречете себе си човек на позитивното мислене , да знаете , че когато спрете да пушите, тотално ще се изненадате. Ще препокриете себе си в пъти по оптимистична светлина. Всъщност преминаването от пушач в непушач , е и преминаването на човек от една идентичност в друга. Тази метаморфоза обикновено променя цялата ни ценностна система . От един начин на мислене в друг. Не си мислете , че когато спрете цигарите нещата ще си останат същите. Нека ви разкажа как според мен негативното мислене и цигарите заформят един от тези порочни кръгове в които изпадаме от време на време. В денят си всеки един от нас разполага с ограничено време . И за по просто нека го измерим в проценти. И един от значимите въпроси , е с какво запълваме това време. И дали го осъзнаваме или не през цялото това време ние броим, ние избираме какво да броим. Дали да броим проблеми или благословиите. Искаме или не, ние сме изправени пред редица избори и решения.

Въпросът е обаче какво броим. Дали броим проблемите, или нещата които обичаме харесваме и за които сме благодарни, или обратните. Мисленето е кумулативен процес . Колкото повече броим едно нещо толкова по добри ставаме в броенето му. Ако за нас е навик да критикуваме случващото се около нас, да виждаме недостатъците на нещата, то за нас става по лесно да виждаме повече от това и по трудно да виждаме от обратното. Колкото повече тренираме едно нещо толкова по добри ставаме в него.

Това което броим и измерваме , то расте. Ако броим проблемите, те растат , ако изброяваме благословиите си те също растат. И понеже си бях внушил , че цигарите ми помагат да мисля по- добре и по-оптимистично и позитивно , подсъзнанието ми , търсеше проблеми които да реши с цигарата. Подсъзнателно си търсих причини да пуша. Вършех и търпях работи които не ми харесваха. Подсъзнателно бях ангажиран в негативни връзки. Не си давах сметка, че виждах проблемите, вместо благословиите.

Броях и измервах повече провалите, от колкото постиженията които бях постигнал. Мислих повече като жертва, от колкото, като победител.

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *